TOP2EVER by Heathen Audio

mailgooglecomandrei1

Probabil ca primul lucru pe care ar trebui sa-l stiti despre Heathen Audio este faptul ca in spatele lui se afla doua persoane. Fiecare dintre cele doua mixuri apartine unuia dintre noi si are o poveste diferita.

Side A: Instinctiv, tot timpul am cautat un lucru anume la muzica peste care imi trec timpanele. De vina pentru asta a fost o anume predica pe care mi-a tinut-o profesoara de muzica in generala. Foarte traditionalista si limitata, ea sustinea cu ardoare ca in muzica nu o sa existe niciodata ceva mai bun decat compozitiile marilor clasici. Daca in 2008 muzica electronica a fost conturata in trei D (dupa cum sustine Peter Chambers de la RA) pe atunci doamna Rotaru stia doar de cei trei B (Bach, Beethoven si Bhrams) si-si oferea elevii ca ofrande la altarul lor.
Dupa cateva auditii la amenintarea aratatorului, am inceput sa inteleg si motivatiile din spatele conceptiilor fixe cu care ea se mandrea. Un compozitor de calibru inalt are capacitatea sa compuna simultan pentru toate instrumentele pe care le are la dispozitie. In cazul unei orchestre clasice spre exemplu, el are capacitatea sa compuna muzica pentru aproximativ 12 tipuri de instrumente diferite. In mod miraculos, rezultatul final al procesului de compozitie exprima tousi o armonie perfecta. Exact asta am inceput sa caut si in muzica electronica pe care tocmai incepeam sa o vanez.
Din pacate, de-a lungul timpului am gasit foarte putine performance-uri sau set-uri capabile sa atinga, macar tangential, nivelul respectiv de armonie compozitionala. Unele exemple recente ar fi ‘Songs From The Beehive’ si ‘Where You Go I Go Too’, dar pe astea le stiti cu totii. Ce s-ar putea sa nu stiti totusi, e o anume prestatie semnata de Apparat pentru festivalului canadian Mutek. Nu e deloc veche, e doar din 2005, dar complexitatea ei, armonizarea elementelor si faptul ca e o prestatie live, inca ma fac sa astept momentul in care o sa existe si virtuosi in materie de muzica electronica.

Apparat live in Montreal (Mutek008)

mailgooglecom

Side B: Am “alergat” printre genurile muzicale de la Bauhaus la Black Sun Empire iar daca as avea de ales n-as sti daca sa ridic statuie celor de la Sigur Ros sau lui Miss Kittin. Am avut o profesoara de pian care imi lovea degetele de claviatura. Din vina ei am ajuns sa particip fara voia mea la niste concursuri unde am urcat pe podium desi nu doream. Am vrut sa nu mai aud de muzica in viata mea. Zece ani mai tarziu m-am trezit inconjurata de ea din toate partile.
Mixul asta este motivul pentru care in ultimul an si jumatate am inceput sa sap cele mai ascunse scorburi dupa vechituri. Nu vorbese de la sine prin tehnica, ci de fapt, a fost primul mix al unui prieten suedez, mutat la Londra, care este dependent de italo si lucreaza la last.fm. Se face ca am dat buzna peste om si m-am autoinvitat la el anul trecut de anul nou, din dorinta de schimbare de peisaj. Mi-au trebuit zece zile de cura intensiva cu muzica aia, cu oamenii aia, in locurile alea (in principal sufragerii si impromptuuri).
La intoarcere m-am surprins ascultand acest mix in loop continuu, fie ca beleuzeam strazile, fie ca stateam noptile pana la 5-6 dimineata la redactie, fie ca eram vesela sau nu. Pentru mine este un soi de panaceu. Ma lasa cu senzatia unei petreceri frumoase, chiar daca n-am fost la nicio petrecere in timp ce-l ascultam. Datorita lui am dat iama prin vietile si muzica altor cateva zeci de oameni. O parte le-am share-uit, o parte le-am pastrat – iar asta a dus la un playlist memorabil de roadtrip si la o serie de petreceri de sufragerie.

European Man – Mixed Up in the Stepney vol. 1

Posted in top2ever on April 10th, 2009 by fresh good minimal | 2 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search