Eusebio live with band @ Local Records launch party

eus05

Muzica inspirata de Bucuresti, care reda atmosfera capitalei. Experiment si field recording asupra carora si-a pus amprenta decadenta si soundul anilor ’80, dar si cele doua decenii de dinainte, bogate in psihedelia, experimente si analog. In septembrie, Eusebio va lansa la Local Records albumul “One”, care trateaza mai mult partea holistica a muzicii decat cea electronica.

Eusebio – Alles Gut by eusebio_one

Cum va fi liveul de la lansarea Local Records?

Eu ma voi ocupa de synth/keyboards/vocoder/chitara, waar de partea de laptop-uri (beat-uri, loop-uri, efecte), tebatman va canta la tobe si percutii, iar emil la flaut si la chitara. Vor fi cateva piese de pe albumul ce va aparea la local, dar vrem sa si improvizam peste, asa cum faceam in web pe vremuri. Aici publicul va fi, cum s-ar zice la fotbal, al 12-lea jucator. Va fi muzica electronica combinata cu instrumente si trebuie sa spun ca n-am mai facut asta de la Web, deci va fi un moment special. Cine a ascultat piesele de la buzz.ro, stie cam despre ce sound este vorba, insa vor fi adaptate pentru live. Va fi ceva diferit, nu va fi ca pe viitorul album Local, ci direct un remix al acestuia, live.

Cine sunt Waar si Emil Ivanescu, cu care faci live si cum ati ajuns sa lucrati impreuna?

Noi ne-am intalnit la facultate, la arhitectura. Waar mi-e coleg, iar Emil mi-a fost profesor/asistent – suna dubios „asistent”. Emil are o colectie impresionanta de funk, soul, boogie, disco si daca s-ar apuca de mixat ar face mare concurenta. Prima data am jam-uit in Olanda. Pe atunci nici nu stiam ca stie sa cante. Stateam la un hostel si aveau un living plin cu instrumente – mare greseala pentru vecinii lor. Cu Warr am inceput sa fac muzica vara trecuta, iar lucrurile se leaga minunat. Imi place foarte mult ce iese. Oficial am bifat doua remixuri, dar avem multe piese in lucru. La Andi – Tebatman – am ajuns intr-o dimineata si ne-am jucat pe un kaoss pad. A venit la noi la party-uri, i-a placut muzica, iar recent incercam sa punem pe roate o treaba. Avem viziuni comune iar waar se intreba de ce nu l-am intalnit mai devreme :).

Eusebio – Mendel Polynesium by eusebio_one

Cum va suna albumul de la Local? Vor fi Waar si Emil Ivanescu parte din album?

Se va numi „One”, pentru ca, repet, pentru mine muzica are caracter holistic. Vreau sa pun accent mai mult pe „muzica” decat pe partea „electronica”. Piesele sunt diferite intre ele, dar unele au caracter comun. Nu prea le pot incadra intr-un gen. Sunt facute in intregime acasa – este „homework-ul” meu. Primele cinci piese care sunt gata, sunt solo, insa da, desigur, intentionez sa-mi invit si prietenii.
Eu de obicei, fac muzica impreuna cu Waar, dar va mai dura ceva pana vom veni cu un material realizat impreuna. Consider ca talentul si influentele a doi sau mai multi oameni nasc o chimie unica, ceva se intampla atunci cand fiecare priveste viata diferit. Cand lucrezi singur esti numai „pe filmul tau”, iar mai mult decat atat, nu-ti da nimeni peste ceafa daca deviezi putin.

„One” insa, este mai mult sideproject – sunt piese pe care le aveam de ceva vreme in lucru si au fost „cioplite” indelung, in detaliu. A fost un efort de a ma organiza si de a pune cap la cap un album. Aveam intentia asta de prin 2005, dar de atunci multe piese au sfarsit in recycle bin. Nu erau destul de bune, plus ca sonoritatile oricum s-au schimbat. Cred ca, pe atunci mi se parea mult mai simplu sa faci un album, dar nu e chiar asa. Ce-i drept, am tot dat piese pe net, single sau double-single. Cred ca, in curand va aparea si un EP cu piese care nu intra pe „One”, pentru ca sunt „pe alt film” – cand faci un album, trebui oarecum sa ai grija de totalitatea si finalitatea pe care o presupune.

Eusebio – Summered by eusebio_one

Care iti este parcursul muzical?

Tot timpul am avut o clapa in casa; de cand eram mic. Oarecum, muzica a fost „acolo” de foarte mult timp. Acum zece ani, eram liceeni rock’n’roll, mergeam la sala sa repetam, eram singurii din Pitesti care nu o ardeau pe batraneli, ci pe galagie. Mare lucru nu faceam din punct de vedere muzical, dar am invatat sa cant la mai multe instrumente. Acasa in schimb, lucram la tot felul de piese-experiment, cu baze in muzica electronica si hip-hop. Incepuse o perioada hip-hop pe atunci, cu feeling. Cand am ajuns in Bucuresti, in 2004, am lucrat cativa ani in studiouri underground. Dupa care m-am retras iar in Pitesti, unde mi-am construit un studio, pe care l-am si abandonat in 2007 – frumos an, un singur club , Web. Pepiniera, Mr. Disko si Waar deja mixau acolo de ceva timp. La intiativa lui Disko am inceput proiectul live „Udriste Nasturel”, impreuna cu Emil Ivanescu. Era un fel de electro-funk, Reason si instrumente live, nebunie, oricum, altceva. Tot acolo am inceput sa mixez.

A aparut si proiectul „Eusebio digital”. Eram la Disko acasa, el isi platea curentul, eu ma plictiseam. Am gasit un dvd cu fotbal si mi-am adus aminte de Eusebio, fotbalistul epocii de aur, pe care l-am combinat cu digitalul lui bobby digital (rza de la wu tang). Partea de digital nu a durat insa prea mult. Ea e strans legata de 2007-2008, „epoca” in care electro era pe val. Tineam foarte mult sa-i ajungem din urma pe fratii nostrii de peste hotare, mai ales ca sound. Era o „felie” neocupata la noi. Si cred ca am reusit. Consider totusi, ca a fost doar un moment de „ok, si noi putem asta”. Am trecut mai departe, am vrut sa devenim oameni seriosi. Web-ul s-a dus, dar orasul a ramas. Intre timp am mixat intr-o sumedenie de locuri, de o diversitate pe care o consider minunata: ota, frame, martin, other side, universul, balul arhitecturii, fortul de la iesirea pe a2, subcochet, mnac, fabrica, baraka, the ark, control si ar mai fi… Am inceput un blog, am luat tepe peste tepe, am cristalizat partea muzicala – povestea merge mai departe.

Eusebio – Shadowsneaker by eusebio_one

Care iti sunt influentele?

Am o groaza de influente, o „mare” mult prea mare pentru a fi enumerata sau numarata. De-a lungul timpului am ascultat foarte multa muzica, foarte multe genuri. Muzica are un caracter holistic si imi place sa o percep in consecinta. Foarte multa lume are ceva de zis. Nu-mi place muzica plastica, muzica lipsita de suflet, daruire si pasiune (haha), muzica sell-out (incerc sa fac o diferentiere de partea comerciala, caci exista piese comerciale ok). Cat despre ce m-a influentat cel mai mult (si se simte si in ceea ce produc), pot pune degetul pe doua perioade: anii `60-`70 – epoca psihedelica, experimente, inregistrat in studio pe bune, cu sudoare si sange, analog shit – si anii `80, atat ca sound, cat si ca decadenta.

Cum se diferentiaza Eusebio ca DJ de Eusebio ca producator?

Cand esti la pupitru, trebuie sa faci lumea sa danseze. Asta e un lucru clar. Altfel mixezi singur. Insa nu trebuie sa faci numai asta, altfel ar fi sell-out. Trebuie sa le servesti cumva si filmul tau, trebuie sa expui chestii noi si sa cultivi publicul, doar ai ceva de zi. Intre lucrurile astea trebuie sa existe un echilibru. Cand mixez, pun muzica de dans. Ca producator insa, treaba sta diferit. Este muzica electronica, dar prefer sa accentuez mai mult partea de muzica. Lumea, de obicei copiaza chestii care sunt la moda si cam uita substanta. Iar muzica trebuie sa aiba context, e cel mai important lucru. Noi suntem in bucuresti, muzica mea suna a Bucuresti, este de aici, este inspirata de oras intr-un mod sau altul.

Eusebio – Bucharest3000 by eusebio_one

Prefer sa experimentez mult, dar nu in felul acela in care inregistrezi tot felul de chestii random, le spui experimental si ai facut arta. Prefer sa experimentez constructiv, doar tu controlezi ceea ce faci. Si faci totusi muzica. Am inregistrat si pahare, si ibrice, si scrumiere, si semne de circulatie, si cainii de langa bloc, dar totul este intregat in piesa. Ligheane inca nu.

Posted in interviu, Local Records on June 9th, 2010 by fresh good minimal | 2 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search