Interviu: Ion / Clontz

macheta Local in Tataia #2

Initiativa admirabila a blogului Boing Bum-Chak de a alege ce a mai ramas dupa scandalul nascut de EP-ul lui Ion (Schutzhaft) si a incerca sa defineasca mai bine pozitiile si problemele intr-un interviu cu cei doi poli: Ion Dumitrescu si Montgomery Clunk (clontz). Pentru cei ce nu stiu povestea, blogul face si o foarte buna introducere si punere in context. Textul si interviul complet mai jos.

Fie ca esti constient sau nu arta are si o dimensiune politica, scapa si în afara intentiei pur estetice. E important ce putem articula in afara descrierilor stilistice, in afara de “suna bine” si de aproape religiosul “eu asa simt”. Ce genereaza muzica ta ca discurs contemporan?” Ion Dumitrescu

“Mi se pare cam dificil sa transmiti un mesaj critic la adresa ordinii sociale folosind oscilatoare. [...] Sunt impotriva explicatiilor necerute de ascultator. Este clar ca sunt adeptul subiectivismului in ceea ce priveste muzica…nu mi se pare ca muzica vine ca un flacon de ampicilina…cu instructiuni de ascultare.” Montgomery Clunk

Face-Off Montgomery Clunk / Ion Dumitrescu. Un epilog la episodul Schutzhaft EP.

Posted in de-dans, dezbateri on December 8th, 2010 by de-dans | 20 Comments

20 Responses to ' Interviu: Ion / Clontz '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Interviu: Ion / Clontz '.

 1. de-dans said,

  on December 8th, 2010 at 12:43

  noi credem asa:

  ca clontz e un pusti caruia, desi mai citeste pe acasa cate o carte, ii e inca rusine sa recunoasca asta in spatele blocului, ca isi ia șpițuri si e facut poponar, iar ion e atat de nervos ca nu vrea nimeni sa vorbeasca serios despre nimic incat devine militant si cand gateste.

 2. clontz said,

  on December 8th, 2010 at 10:42

  Oi! Esti un badaran, m-am suparat :((((

 3. Strangelove said,

  on December 8th, 2010 at 11:45

  ah, gastronomie politica, cum de nu m-am gandit pana acum la asta…

 4. kozo said,

  on December 8th, 2010 at 03:37

  Mie mi se pare asa: ca ion face o muzica atat de plata (cel putin epul in cauza) incat o ambaleaza in niste concepte savante, explicate si reexplicate intr-un mod chiar mult mai plat decat muzica insasi. mi-a fost mult mai usor sa citesc sute de commenturi cu injuraturi, decat raspunsul lui ion la o singura intrebare. si asta nu prentru ca nu ma duce capul, ci pentru simplul fapt ca ma lua somnul grav de tot.

  Borges spunea asa : Trandafirul, fara un moriv anume, infloreste pentru ca infloreste.

  Spun asta nu pentru ca sunt eu foarte citit, ci pentru ca asta era definitia pe care o dadea maestrul Marcel Chirnoaga artei. Parere pe care o impartasesc 100%.

 5. on December 8th, 2010 at 03:37

  aoleu. iar ne-am intors in timp cu comentariul asta din subsol. dincolo de stereotipurile pustiului din spatele blocului si a seriosului din fata tigaii, admirabila nu mi se pare initiativa ci oamenii astia care se expun prin lucrurile in care cred, si se iau in serios intr-un context neserios, in raspar cu tendinta asta de catzavencizare romaneasca, asteptand ca si altii sa faca la fel si sa-i inteleaga. dar care e artistul sau omul care se simte inteles pe deplin?

 6. utp said,

  on December 8th, 2010 at 04:33

  eu credeam ca-ti place griul, shere, mai ales ca il porti des, si pe buna dreptate. oricum, ion e boring.

 7. geo said,

  on December 8th, 2010 at 04:33

  Ion: Ce mi se pare si mai interesant e ca textul a produs (fara sa-si propuna initial) un fel de radiografie a subconstientului colectiv, au aparut toate marile fobii si truisme, oamenii acolo se descriau pe ei insisi.

  gresita analiza si usor auto-flatanta. textul in sine nu a produs nimic, hai sa fim seriosi. nu e rascolitor. un text ca ala nu strange 500 de comentarii, suntem mult mai profani de-atat. daca nu sarea clontz, ramanea un text ignorat de cei mai multi dintre noi, obisnuiti cu teoretizari d-astea. nu textul a declansat isteria, ci gestul lui clontz. si nici macar gestul lui clontz in sine, ci faptul ca a vorbit urat si agresiv. a produs o ruptura, am sarit cu totii, atat.

 8. de-dans said,

  on December 8th, 2010 at 04:42

  ma scuzi, m-a prins gluma si nu m-am abtinut. acu nu o sa cred ca monty (monty, da? :) e atat de sensibil incat sa nu o duca.

  imi pare rau dar ion are dreptate, lipseste baza pentru o discutie. arta ultimei sute de ani e bazata mai mult pe idee si mai putin pe mestesug. e o discutie care o sa existe etern intre arta traditionala si cea, s-ai zicem asa, conceptuala. unii mai cu mana, altii mai cu capu. poti sa alegi ce parte crezi, dar nu sa zici cum e, pentru ca nu e in nici un fel, sunt numai niste optiuni. comparatia intre produsele celor doi nu da seama cu nimic despre validitatea unei teorii sau alteia.

  a rose is a rose is a rose :)

 9. de-dans said,

  on December 8th, 2010 at 04:48

  dar in acelasi timp nu pot nici sa ii imput lui monty lipsa cunostintelor teoretice pentru ca el se incadreaza la tipul de artist care trebuie sa creada cu pasiune in ceea ce face nu sa stea de fite si nuante.

  cum se intampla de obicei, toti au dreptate, problema e pusa prost.

 10. om said,

  on December 8th, 2010 at 05:04

  been missing the circus shere?

  how much for tickets & popcorn?

 11. de-dans said,

  on December 8th, 2010 at 05:12

  eu l-am pierdut pe primu :). dar nu.

 12. kozo said,

  on December 9th, 2010 at 02:30

  eu raman la parerea ca a explica muzica e un pic mai rau decat a explica numele pieselor – ceea ce e groaznic. si cel mai stupid mi se pare ca in urma a rams doar o discutie despre o cearta, ceva profund ideologic dar in acelasi timp plina de cacat, si nimic despre muzica in sine. cum a zis si shere toata lumea are dreptate, iar acest interviu nu a demonstrat decat ca sunt consecventi fiecare in directia lui. doar ca discutia e bio acum, nu mai are injuraturi dar are multa vorba … despre nimic !

 13. rockpop said,

  on December 9th, 2010 at 03:56

  oricat as incerca sa asociez o muzica electronica instrumentala cu un activism politic redundant si desuet, marturisesc cinstit ca nu pot. dealtfel nu vad muzica electronica nici macar ca pe un “discurs contemporan”. inutila pretiozitatea din spatele cuvintelor care spun.. nimic. si muzica? o serie de motive melodice fara legatura, o aglomerare de tot felul de sample-uri, de saxofon, de dub, de electro, aruncate care mai de care. hai sa nu ne mai ascundem.. muzica si textele lui ion pot fi mult imbunatatite, momentan sunt “margele pentru indieni”.
  montgomery clunk e si el un “baiet”.. care a dat cu bata in balta. probabil are si unele regrete (ar trebui).. prietenii lui sunt niste mega-cocalari sinistri. dar in comparatie cu ion muzica lui -are un sens-. de fapt asta este diferenta care conteaza.
  face-off-ul acesta altfel e degeaba. m-as bucura ca blogurile din romania sa incerce sa genereze trafic si commenturi prin content de calitate -si atat-. povestea asta trebuia data uitarii daca exista putina decenta.. dar nu, acum avem din nou un link sa ne amintim ce bine ne-am distrat. scandalul -SUBLINIAT-. exact ce asteapta romanii…

 14. on December 10th, 2010 at 01:39

  o mica eroare a tuturor a fost ca a luat acest material sonor al lui Ion ca pe un univers inchis in sine (fara nici cea mai mica urma de aprofundare a tuturor elementelor lui) si l-a expediat doar din punctul de vedere al calitatii muzicii pe care o livreaza. insa el este mai mult decat atat. in linkul de mai jos incerc sa explic de ce, pentru cei care vor sa inteleaga mai bine contextul: http://www.boingbumchak.ro/2010/12/shutzhaft-ep-o-descifrare-reverse.html

 15. borshek said,

  on December 10th, 2010 at 03:52

  minunat, vine marele artist kozo sa ne vorbeasca despre muzica plata n shit! probabil ca apa de la roman era minerala sau ceva de genu…
  bleah!

  moarte inteletualilor! mai ales a alora cu barba! (cam aici a ramas nivelul, se pare..)

 16. borshek said,

  on December 10th, 2010 at 04:03

  apropo kozo, cred ca a nimerit-o klunk. apropo de generatia sunwaves sau unde va incadrati voi, astia crescuti cu lee burridge si ricardo la baza…”Multi dintre fanii muzicii electronice sunt de fapt fanii drogurilor care se distribuie prin club” WORD!

 17. rockpop said,

  on December 11th, 2010 at 06:31

  trebuie sa imi prezint scuzele pentru comentariul de mai sus si sa recunosc ca a fost gresit din partea mea si nedrept fata de ion. in dorinta mea de a nu vedea acest big brother romanesc cu muzica electronica, nu am facut decat sa arunc cu noroi si sa continuu in aceeasi nota si asta nu ma face cu nimic mai bun. insa m-a iritat caracterul profund romanesc si otv-ist al acestui face-off si readucerea in discutie al acelui scandal jenant pt toata lumea. chiar se putea trece peste asta…

 18. kozo said,

  on December 11th, 2010 at 08:03

  borshek, apa de la roman e o caterinca si nimic mai mult. cu litere mari chiar. nu cred ca e vorba de droguri sau nu, cred ca e vorba de a fi sincer cu tine in primul rand … daca faci asta poti sa fii si un frustrat ca tine, si eu te accept asa cum esti. e chiar atat de simplu. respira ;)

 19. bloggy said,

  on December 11th, 2010 at 10:13

  kozopolitane, lasa-ne! ramai la caterincile tale ieftine si alea 2 loopuri la 3 ore… despre muzica si concepte, mai bine mucles! n-ai tu treaba!

 20. on September 24th, 2013 at 02:28

  This really answered my problem, thank you!

Leave a reply

Search