Internet, mon amour…

89416736_177f2e7e22_b

flickr.com/photos/themastershakesignal/ / CC BY-SA 2.0

Dezacordul a spart acordul! Adica, varianta acordului la internet propusa de ORDA a fost respinsa integral. E vremea unui nou text! Suna halucinant, dar peste 40 de reprezentanti ai organizatiilor interesate au ajuns la consens!

Ca la sedinta, in primul rand s-a stabilit ce se va stabili. Vor fi stabilite patru grupuri de lucru: al societatii civile, al industriilor creative, al titularilor de drepturi si al institutiilor statului. Fiecare va propune variante de acord si principii pentru un internet liber, care vor fi publicate pe un acest blog www.sectorulcultural.info/acord/.. Pana in 13 noiembrie participantii la discutii trebuie sa se hotareasca in cat timp isi elaboreaza fiecare propunerea de text. La treaba!

S-a ajuns intr-un final la concluzia ca internetul se afla la intersectia mai multor tipuri de drepturi, precum garantarea accesului la informatie si cultura, iar cel “de autor” nu poate fi dominant. Organismele de gestiune colectiva au cantat tot melodia clasica a legalitatii, in timp ce, probabil, isi rupeau unghiile pe sub masa si isi blamau in gand colegii care nu s-au prezentat pentru majoritatea ce le-ar fi adus din nou victoria pe stilul “cine are gura mai mare”.

Societatea civila a explicat ca legalitatea fara echitate + libertate de creatie este egala cu 0. Noile retele digitale au modificat esential raportul producator – consumator in piata culturala si au marcat trecerea la un nou tip de economie, o economie a cunoasterii sau o economie in retea, caracterizata de interactivitate si participare. De altfel, pe parcursul intalnirii, lumea a migrat terminologic de la “consumator” la “utilizator final si creator de Internet”, pentru ca utilizatorul este in acelasi timp si producator de continut.

O alta stire foarte buna este ca nimeni dintre participanti nu agreeaza o situatie gen “legea celor trei lovituri” din Franta. Slava Technoului, toata lumea a inteles ca accesul usor si direct la cultura este in centrul problemei.

Sa cante muzica!

Printre sustinatorii utilizatorilor s-au aflat Nicolae Mandea, decanul Facultăţii de Teatru de la UNATC, reprezentanţi de la Agenţia de Monitorizare a Presei şi Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI), Ministerul Culturii, câţiva avocaţi si Bogdan Ghiu. Au mai participat şi reprezentanţi de la ministerul Dezvoltării Regionale, Asociatia Nationala a Internet Service (ANISP) Providerilor, Asociaţia Română a Operatorilor Naţionali de Servicii Audiotext (ARONSA), UPC şi, bineinteles, Asociatia Industriei Muzicale din Romania.

Posted in copy++ on November 6th, 2009 by fresh good minimal | 15 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search