2009 Recapitularea Alternative

recapitulare-alternative

Inca zece albume, unele nemai postate pe blog, care numai techno si house nu sunt, in rest sunt de toate. Nicio ierarhie. Muzica buna, de plecat pe marte.

Mary & The Boy / Felizol – Time Machine [Inner Ear]
relisten

Mary & The Boy sunt greci si aproape necunoscuti, genul de trupa care te face sa te gandesti cate minunatii raman nedescoperite chiar si intr-o lume atat de conectata. Un milion de influente intr-un album pe care fiecare piesa are o personalitate zdrobitoare. Greu de anexat vreunei nise stilistice, s-ar incadra poate numai unui prea vag post-x in care x ia toate valorile. Dramatici, aproape burlesti, dar cu o forta si atitudine care ii face una dintre cele mai placute surprize ale lui 2009. “ Va scoate din iarna albumul asta”.

Nosaj Thing – Drift [Alpha Pup]
relisten

Undeva in vestul Americii, in jurul lui Flying Lotus, un grup de producatori reinventeaza hip-hop-ul. In siluiesc fara mila, il amesteca cu toate ideile noi din muzica si scot ceva extraordinar de nou si personal. Oamenii astia creeaza muzici noi desi ii spun in continuare hip hop, muzici care te fac sa vezi genurile pe care le credeai cunoscute altfel, care deschid drumuri pe care le credeai inchise si care, in fond, duc lucrurile mai departe. Drift este produsul cel mai rafinat care a iesit din aceasta zona si castiga detasat premiul de inovatie 2009. Pe langa cel de lirism.

Krikor & The Dead Hillbillies – Land of Truth
relisten

NuProg, Nouveau Psych, KrautDisco, dracu sa ii mai inteleaga. De la industrial, dark-wave, printr-un disco alienat, la psychobilly si progresiv dar totul cu clubul la baza, albumul asta este inca un semn al unei noi scoli franceze care vine sa inlocuiasca atmosfera infantila in care ajunsese electro-ul post-justice. Astia sunt fratii mai mari ai copiilor electro, trecuti prin mai multe curente si stiluri si care incearca acum sa creeze o sinteza a trecutului cu gandul la viitor. Saturati de muzica dance actuala, nostalgici dupa muzicile bune ale primei tinereti, dar inca cu chef de dans. Albumul a aparut la Tigersushi, labelul lui Joakim si locul celor mai bune aparitii de pe zona asta, iar pe cateva piese vocea este a lui Nicolas Ker de la Poni Hoax.

Hildur Guðnadóttir – Without Sinking
relisten

Hildur Guðnadóttir “Opaque” from Touch on Vimeo.

Ea, Hildur face romantismul de gheata al Islandei sa vibreaze prin corzile violoncelului perturbate doar de bass si de procesarea aproape imperceptibila a lui Johann Johannsson si Skuli Sverrisson. Muzica respira ca norii sau este densa si grea precum tunetul. Emotia este data de distanta dintre note, ca o constrangere, ca o asteptare. Un elogiu cinematografic adus corzilor. Neo classic meets ambient. Catharsis.

Gavin Russom – Black Meteoric Star [DFA]
relisten

Fiecare piesa este ca un episod dintr-o poveste care canta “o calatorie noaptea”, spune artistul american, un acid house brut cu ritmul psiheledic al undergroundului optzecist din Chicago, spunem noi. Inspiratia acestui album a fost insa Berlinul, unde s-a mutat de curand, sosit din New York si dintr-o zona muzicala mult, mult mai calma. Pentru el a fost o provocare sa se joace cu ritmul si pitchul si spune ca fiecare piesa a fost inregistrata live de la un cap la altul. Pentru a randa senzatii, a folosit cat mai putine instrumente, unele construite de el.

Tyondai Braxton – Central Market [Warp]
relisten

Albumul acesta e unul din cele pe care le poti astepta o viata intreaga fara sa vina. Sa iti doresti ceva, sa simti exact zona si cam cine ar putea sa faca asta si totusi, insensibili la dorintele tale, nimeni sa nu faca nimic. In momentul asta unii se apuca sa faca muzica, altii mai beau o bere. Cei care acum doi ani erati indragostiti de Battles, rejoice, forta creativa din spatele trupei revine anul acesta cu o orchestra intreaga in loc de trupa iar rezultatul este unul dintre cele mai minunate albume de modern composition.

Dan Deacon – Bromst [Carpark]
relisten

Bromst, un album mult mai matur, mai intunecat in tonalitate, cu un timbru general mai organic, lemnos, in coparatie cu Spiderman of The Rings din 2007. Piesele sunt dezvoltate, concentrate de bucăţi, ca un fel de apogeu al ultimilor sai ani de noise bazat pe pop. Desi nu a renuntat la sampleurile electronice, Deacon a luat langa el sapte instrumentisti, iar percutia este baza. Cea mai mare parte a pieselor conţin două sau mai multe kituri de tobe, marimba, xilofon, glockenspiel, şi vibrafone.

Fuck Buttons – Tarot Sport
relisten

Vulgar si agresiv, noise furios, dinamica si textura techno. Arhtecturi radiante din synthuri, valuri de synthuri, drama in riffuri repetate, transport spiritual organic, roboti, piese lungi pe orbita Asculta-l ca si cum ai fugi fara sa te opresti: respiri repede si greu, arzi de caldura, visezi la o pauza si…in final, poate clipesti. Nici nu e de mirare, Andre Hung si Benjamin John Power si-au luat inspiratia din post punk si Aphex Twin.

Ben Frost – By the Throat [Bedroom Community]
relisten

Pentru zilele in care, desi nu mai ai putere, le-ai face totusi ceva rau celor din jur. Ca furia din vis, o simti da nu poti sa pui mana pe lopata. Un strans din dinti lunea. Poate adanci depresia dar macar ii da un sens. Slow rage. Drone. O experienta ca un atac la persoana, cum spune titlul. Producatorul australian stabilit in islanda aduce aminte de Fennesz, lucreaza cu o serie de electronice din care poti scate sunete doar cu ajutorul unui laptop. Exista si chitara procesata. Pentru album l-au asistat un cvartet de coarde, un compozitor si o trupa de metal.

Mordant Music – SyMptoMs
relisten

Ca un indiciu al une stari anormale, fie ea individuala sau sociala, un sound tipic englezesc, synthuri personificate cu efecte speciale si ritmuri suspecte pentru ringul de dans. Patos electronic si farame de disperare, intunecat fara a fi claustrofobic, umbre imperiale cu efect amenintator, electro, pop si muzica concreta. In plus, cumparati cdul, este o experienta tactila, coperta se desface in toate partile, ia o forma comica si iti bucura ochii – asta nu se gaseste pe net.

Posted in art.ist on January 6th, 2010 by fresh good minimal | 6 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search