Rokolectiv 09 – Frivolous

Crescut in Vancouver, indopat cu clape, Daniel Gardner a excelat in scoala doar la compozitie electronica si a sfarsit la Berlin, cu 40 de releaseuri, o duzina de discuri si cu labelul Escape, unde ii gasesti si pe John Tejada si pe Jan Jelinek. “Nu e ca si cum am avut multe alte optiuni. Ureche buna, 12 ani de pian, apoi fascinatia pentru PLUR, din zilele rave, muzica din Detroit si Chicago, mai presus de egoul tau, apoi electronicele si scoala de design. Unde altundeva era sa ma indrept de aici? Asigurari sociale sau vanzari? Putin probabil…”.

Daca il cauti pe discogs, e taguit cu Electronic, Jazz, Rock, Hip Hop, Folk, World, & Country. Daca il cauti pe wikipedia, il gasesti ca fiind unul dintre pionierii “micro-house”. “Este hilar. Sunt opusul a ceea ce face toată lumea muzical. Nu ştiu dacă tine de preferinţele mele in momentul respectiv sau daca sunt complet rebel. In Vancouver, cu siguranta nu acesta era soundul, asa ca am sfarsit prin a cumpara si a face asta. Apoi, cand m-am dus la Montreal, unde toata lumea facea minimal, am inceput sa ma balacesc in sunete jazzy si m-am transformat 180 de grade. Dar, din nou, este dincolo de mine cum s-a pus pe mine stampila de artist techno si cum am fost aruncat in categoria producatorilor seriosi de minimal. Cred ca are a face foarte mult cu backgroundul relasurilor mele…

logofrivolous


Frivolous Live in Bari [download]

Cand vine vorba de show, nu face nici un compromis si este un super showman. Liveurile sale au clape şi voce (cantata la un microfon in forma de receptor de telefon), şi DIY – un concept personal, care integreaza in spectacol instrumente facute manual, de el, cum ar fi “The Electro-Magnetic Chef’s Knife”, care nu-I lipseste niciodata, “The Double Cable-Tub Bass” si “The Broken-Ruler Music-Box”. “Pe parcursul evolutiei mele am experimentat multe genuri, pentru a ajunge intr-un final la “soundul meu”. Intre timp, am taiat, am lipit, am optimizat, am distrus, am sters. Toate în zadar, numai ca să obţin un rezultat care nu este în totalitate influenţat de imaginatia mea, cum este influentat de procesul şi instrumentele cu care a fost creat. Ca ascultător, realizezi că nu multe compozitii electronice fac referire la mediul în care au fost create”.

frivolous-instruments

 

Artistului nu-i place sa decontextualizezi genul muzical, adica, un fel de… daca suna a lighean, sa fie cantat la lighean. “Fiecare instrument are o caracteristică, şi este bun la a face un anumit lucru. Este o combinaţie intre a crea cu aceste tehnologii, mixate cu starea de spirit a compozitorului din acel moment”. Utilizeaza materiale naturale sub forma de “foundsound”, adunate de pe ici pe colo, pe unde se mai invarte. O statuie din lemn ar reda cu acuratete sunetul lemnului. “In loc sa fac un arpegiu la un sintetizator 303, pentru a-l folosi ca efect, de ce sa nu fac un arpegiu din pisica ce tarshaie in galeata de gunoi? Destul de murdar, nu?”.

Seturile sale insa, sunt injectate cu fantezie, imaginatie si personalitate, pe care cu greu le gasesti cand le cauti. “Incerc sa creez o stare cu fiecare piesa. Fiecare trebuie să fie un concept în sine. Un album este o provocare, pentru că nu poti pune pe picioare un concept iar apoi sa te astepti sa-l simti tot anul sau de cat este nevoie pentru a face un album. Devine mai mult un colaj despre cum te-ai simtit tu in general, in acea perioada.” Uneori intra in camerele de pe Soulseek si cauta random in arhivele userilor. Downlodeaza la nimereala si cateodata prinde doar un sample mic din ceva care inspira un intreg disc. “Îmi amintesc ca piesele Kisses ( XXX EP) au fost toate inspirate doar de un ritm pe care l-am auzit la televizor, în timp ce aceasta mergea în camera cealaltă. Era una dintre acele compilatii “Time Life Music Presents”. Era “Kig of Country” sau ceva la fel de cheesy. Oricum, am lasat televizorul mergand şi, atunci când am auzit ca reclama incepe iar, am fugit in cealaltă cameră şi m-am uitat la lista de credite ce se derula pe ecran, peste niste fotografii oribile din “epoca de aur a muzicii country”. E un exemplu bun doar ca sa arăti că nu se ştie niciodată când te loveste inspiraţia”.

frivolous

[sursa], [sursa]

Posted in rokolectiv on January 21st, 2009 by fresh good minimal | 1 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search