Panorama pananarama II

5


Lovelee Dae -20_20 vision main mix

Poti asculta soundul Panorama Bar via labelul Ostgut, dar nu exista substitut pentru experienta clubului in sine. E greu sa definesti ce anume se intampla acolo, dar te intorci schimbat cel putin muzical. Este un mega club care nu se comporta ca un mega club. Desi este promovat, tot pare misterios. Nu are sponsori corporatisti sau logo, iar intrarea este cumva ascunsa pe o sosea nemarcata.

Selectia aplicata la intrare, “no idiots inside”, inseamna ca nu se cern cei care intra, ci aceia care nu intra. Cateodata, nu intra cei care nu stiu lineup-ul. Ideea este crearea unui spatiu in care toata lumea sa se simta confortabil sa faca fix tot ce-i trece prin cap, cand are chef, pe muzica buna, spre propria-i placere. Aceasta este politica fondatorilor, care doresc sa ramana anonimi. Aceeasi fondatori ai clubului Ostgut, foarte popular in Berlinul de Est intre ‘95 si ‘99, pentru petrecerile gay. In prezent, Panorama este popular mondial pentru paradisul bi. Ca fata insa, te simti mai safe decat un barbat straight.

Apoi este sonorizarea. Cateodata astepti la coada doua ore sa te arunci intr-o gaura neagra, numai ca sa sfarsesti intr-un paradis sonor, funktion one, o claritate atat de fina, incat simti fiecare sunet cum iti curge prin vene. Prin speakerele de la Berghain parca iti vorbeste Big Brother. Te supun si te fac sa te predai lor sau pe unii sa se dezbrace in fata lor, dupa cum s-a constatat la fata locului. De fapt, parca dansati toti intr-o bula de sunet, o sfera din vibratii sonore care te ridica de la pamant, atat fizic, cat si spiritual, si iti da acelasi vibe. Vibrezi ca unda de sunet atat pe ring cat si in discutie cu ceilalti. Caci la Panorama se discuta mult, cu toate tipurile de oameni. Daca poti pierde ceva, pe langa bonul de la garderoba, aceea este vocea. Iar locul cel mai probabil sa ti se intample asta este toaleta.

GD*4789695


Zander VT – Get Down

Toaleta este o gaura neagra, iar daca esti dornic de socializare, aici iti faci cel mai repede prieteni. Poti placii pe canapea, la vorba cu toata lumea, fara sa realizezi cand au trecut trei ore. Imaginea pe care trebuie sa o ai despre toaleta este hora pacii facuta din oameni de hartie, aceeia pe care ii decupai cand erai mic, ca sa reprezinti trairea in armonie si toleranta a tuturor natiunilor. Uite na unde s-a materializat hora. Ca sa nu te sperii la un moment dat, la baie nu exista oglinzi. Totul este din inox, ca sa nu se sparga ceva sau capul de ceva. Geamurile sunt acoperite de graffuri pe care nu le distingi decat la orele diminetii. Cand te bagi si tu ca omul intr-o cabina, ai in jurul tau 8 persoane, patru in cabina din stanga si patru in cea din dreapta, purtand discutii si tragandu-si nasul, in cel putin doua limbi de circulatie internationala. Cand pleci de la toaleta, stii ca ai pulsat si tu cu cel putin trei prieteni.

Cu ei, te duci pe ring. E plin. La Panorama este mereu plin, la orice ora, de vineri pana duminica seara sau chiar pana luni dimineata. De multe ori te duci acasa, dormi, te intorci si vezi pe ring aceeasi oameni. Se poate insa dormi si in club, intr-o zona mai retrasa, leganat de un balansoar, alaturi de alti compatrioti incapabili sa abandoneze beatul. Luminile sunt demente (as in dementiale), isterice, dar calde, nu obosesc ochii. Ai vrea sa mearga stroboscopul nonstop, sa dilate timpul.

2a1


2000 And One – Honey Bush

Lineupul este imprimat pe o foaie A4, inramata insesizabil langa pupitru. Lumea nu se isterizeaza la DJ, nu pune muzica un super star. Nu se ridica mainile cand se intra cu bassul. Nu prea se ridica mainile, se danseaza cel mult cu bratele la nivelul ochilor. Probabil sunt atat de obositi incat nu mai pot. In acelasi timp, pare civilizat. Desi se misca agitat, nu prea te loveste nimeni. Danseaza fiecare minimal, pe locul lui mic. Cand nu se respecta regula insa, si se fumeaza pe ring, inevitabil esti ars cu tigarea – pielea sfaraie si bluza devine trashy, cu cel putin doua gauri.

DJul e putin contratimp. Se intampla si aici. Exista momente in care it feels right, but the music is stupid. In marea majoritate a timpului insa, muzica este buna, iar beatul corespunde mereu perfect orei. Piese ca cele de la streaming, care acasa nu te dau pe spate deloc, acolo te inmoaie cu totul, pentru ca sunt clare, soundul se scurge precum mercurul, este aproape palpabil, dansezi intr-o sfera din unde sunet. Iar cand ii vezi atat de intaratati pe sound, iti doresti sa ti se lungesca mainile si sa-i iei pe toti deodata in brate.

Exista insa un moment in care se ridica mainile, catre lumina care ia locul DJului. La ora 9, pentru zece minute, storurile plesnesc si permit dimineatii sa scalde ringul in raze caleidoscopice. Multimea face dreapta simultan spre fereste, tipa si da din maini isteric la soarele care inseamna ca … petrecerea continua cu o noua petrecere. Este momentul cand apare schimbul doi, clubul se reimrospateaza cu oameni fresh, veniti de-acasa si frumos mirostori.

3c


George G and Livio and Roby-Invers de palma

Atunci cand scapi la Berlin un weekend, ca dintr-o cusca, nopatea si ziua nu se deruleaza doar in seturi bune, ci mai ales in personaje. Un trip hedonistic, cu riscuri letale. Dilaog hedonistic: “E foarte frumoasa”, “Si tu semeni cu Michael Mayer”. Un indian si-un bulgar, colegi de apartament in Berlin, “next year we will meet, u will tell me u have moved to berlin”. Multe blonde-n fuste scurte, cu ciorapi care-ti vorbesc. Sosia lui Dan Deacon, sosia lui Woddy Allen. Travestiti negri, vopsiti blonzi, care seamana cu Richie Hawtin (!). Travestiti cu bucle bogate si flori in bucle, atat de inalti incat le ajungi cu nasul doar pana la fund. O elvetianca care sharuieste din ce creste singura, dai si tu la schimb ce ai, o pastila de tuse. Un halterofil. Doi pasionati de latex care se chinuie sa indoaie o lingura ca in Matrix. Un suedez care te ascunde sub o scara ca sa-ti noteze in secret, hodoronc tronc, pe-o hartie, o adresa de after. O fata frumoasa care danseaza in fata ta in timp ce te odihnesti pe-un scaun din lemn, ca de cinema, ai vrea ca ea sa fie animatoare-n Kristal. Un gay venit de la o piscina glam – de altfel plaja e tot ce lipseste – imbrcat in dungi rosii cu alb, sosete, pantaloni scurti, palariuta cu ciucure-n varf, si bretele din paiete. Mai tarziu, face din bretele funda. Nu prea vezi ochelari de soare, ci doar masti de carnaval.

1


Peace Division-Gotta Have You (rozzo_m)

Daca nu esti pe ring, pe culoarele labirintice lumineaza neoane cameleonice. Ferestrele inalte sunt si ele versatile, geamurile sunt impartite in dreptunghiuri colorate. E posibil ca dimineata, cand patrunde prind ele lumina, sa iti para a fi vitralii minimale. Daca watergate e vapor, panorama este spaceship. Acum doi ani, duminica dimineata la 10 la barul din panorama se aducea paine calda, ca sa-ti aduca aminte, daca tot nu plecai acasa, ca trebuie sa mananci. Acum, daca iti pierzi vocea, ai la bar ceai negru cu lapte si zahar brun. Daca barmanita te place, iti face din partea casei o vodka redbull si te obliga sa stai cu ea sa o bei. Daca uiti ca nu se fumeaza pe ring si iti iei de la barul cu pricina ceva de baut cu tigarea in gura, barmanul ti-o ia dintre buze, trage trei fumuri cat iti prepara bautura, dupa care ti-o da inapoi. Daca esti adeptul cui pe cui se scoate, exista un bar, pe crenelele clubului, cum s-ar spune, unde au inghetata. Daca vrei, de acolo te poti evapora si mai sus, pe scari, in dark rooms, unde nu stii ce te asteapta, dar e cu sex. Oricum, nu ai cum sa ajungi din greseala. Sex de altfel, daca iti vine, poti face oriunde, poti incepe pe ring si continua in separeurile nu foarte ferite de ochii…oricui. PLUR egal a merge pana la capat pe techno.

Un singur sfat: don’t forget to go home.


Christian Burkhardt – Phey Boom

145505359_7485e7b8af

Posted in outfun on April 1st, 2009 by fresh good minimal | 8 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search