Museum of the Soviet Synths

eludin

Electronical drum instrument Eludin [1976] @ Museum of the Soviet Synths (link via minus)

text courtesy of cubecast

Sintetizatoare analogice clasice cu insertii de lemn, oscilatoare controlate de voltaje vii si temperamentale (oscilatoarele nu voltajele), monofonice cu trei oscilatoare design Minimoog model D, monofonice cu doua oscilatoare si noise-generator design Korg MS-20, duofonice cu design micro, polifonice cu design generos, modele digitale cu aspect Roland futuristic incomode si frustrante, dar si modele ergonomice gen Crumar sau SCI cu toti parametrii la-ndemana sau Yamaha, cu memorie sau fara memorie, cu midi sau fara midi, modele speciale de live pe care poti sa ti le atarni jena(n)t de gat ca pe o chitara. Un veritabil “Magic fly” sovietic.

Concluzia: Nu degeaba l-a fugarit Stalin pe Leon Theremin peste ocean si l-a adus cu de-a sila inapoi. Este clar ca ii placea “zona” si cred ca ar fi mandru acum de progresele infaptuite de poporul rus in domeniul muzicii electronice… Eu unul sunt.

Space – Magic Fly [1977]

formini

Legenda:

1. Oscilator: Circuit care produce un semnal electric repetitiv interpretabil prin functii matematice periodice. Unitatea de baza in producerea
sunetelor electronice. Evident el poate fi emulat digital urmand ca informatia digitala sa fie tradusa in voltaje de un convertor digital-analog.

2. “Temperamentul” unui oscilator se refera la imperfectiunea si instabilitatea unui oscilator analog, proprietati care provoaca acel sunet “cald” analogic. Desigur, daca nu ai un sintetizator analogic in casa si cativa ani de sound-design nu vei face diferenta. So, relax.

3. MS-20 este un sintetizator analogic & monofonic clasic de la Korg. Foarte apreciat si inca folosit pentru design-ul usor modular si sunetul orientat pe experiment, percutii, bass si efecte.

4. Monofonic, duofonic si polifonic se refera la numarul de voci pe care este capabil sa le produca un sintetizator, respectiv una, doua sau mai multe.

5. Primele sintetizatoare digitale de la Roland bazate pe sample-uri sunt recunoscute pentru sistemul incomod de a accesa parametrii prin menu-uri si submenu-uri. Desi suna glorios, dificultatea de a lucra pe unul te face sa nu te gandesti de doua ori inainte sa il arunci pe geam.

6. Leon Theremin este creatorul primului “oscilator” electronic sub forma instrumentului care ii poarta numele. Stalin s-a chinuit ani de zile (cu profesor) sa invete sa cante la unul.

Posted in academia, special guests on April 2nd, 2009 by fresh good minimal | 0 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search