Buzz.RO! KarpovKasparov

kk

Avem placerea sa prezentam un set KarpovKasparov realizat special pt FGM. Introducerea interviului o face Octav, de la chestionabil.

Un nou duo electronic in undergroundul bucurestean, KarpovKasparov isi respecta numele si si-a configurat o geometrie sonora in care isi gaseste loc si calmul downtempo al pionului care face un pas sigur in fata si tensiunea idm-ista a calului care da sah-mat la rege, cumva in aceeasi masura in care poezia lui ion barbu are o rigoare matematica in spatele careia autorul se lasa inspirat de halucinogene. Mai multe piese nemixate inca dar care promit sunt chiar pe blogul celor doi.

Karpovkasparov4 by karpovkasparov

De ce spuneti ca ceea ce produceti nu este muzica, ci o e experienta?

Nu avem asteptari de la produsul final ca de la o muzica. Experienta noastra nu cred ca poate produce revelatii sau alta muzica, mai departe. E un act retroactiv, introspect, personal si mai ales ad-hoc intre doi prieteni. Niciodata nu ne iese acelasi lucru. Lasam lucrurile sa curga si sa se lege de la sine. Daca se leaga… Si nici de la oamenii care se intampla sa ne asiste in timp ce butonam nu asteptam sa aiba vreo reactie ca in fata muzicii. Ei aleg sa socializeze sau sa ramana cu ochii pe retroproiectie sau sa cada in mintea lor colorata si autista – noi incercam sa punem fond sonor pe starea acelui moment.

Ce influenteaza aceasta experienta?

Fiind o experienta spontana, prea putin premeditata, lasam intreg cadrul sa ne influenteze si sa ne plimbe prin tuneluri audio-video prin care nu am fost poate niciodata. Legea mutarii pieselor de pe tabla de sah e aceeasi – samples cu ritm si loop live cu synth – insa starea jocului difera de fiecare data. Intr-un spatiu amplu desenul sonor e amplu, cu linii lungi si contururi psihedelice, iar in spatii claustrofobe coboram in progresiv cu jazz si muzica clasica, exploatat totul minimal si isteric.

proiectii_3

Cum se incadreaza sahul in live, cum influenteaza miscarea pieselor pe tabla, sunetul?

Pai, mai intai muta ritmul si apoi muta basul. In rest, jocul se construieste dupa ceasul interior al fiecaruia. Fata de adevaratul sah, al nostru nu se termina niciodata. Nimeni nu castiga in afara celui care se intampla sa ne vada sau sa ne auda.

Care sunt elementele de baza ce se regasesc mereu in live?

…De baza cred ca e doar principiul sahului – fie ca performeaza visual artists, dansatori, alti actori in acelasi timp cu noi, si ei o fac tot in pereche, ca in sah. Noi in sahul nostru audio, ei in sahul lor expresiv. Iar ceilalti in sahul lor luminiscent. In rest, experiment si experienta in timp real.

Definiti starea KarpovKasparov

Titlul KarpovKasparov reprezinta principiul unei legaturi profunde in care cei doi, oricine ar fi ei, sub pretextul razboiului au timp si loc sa se caute pe sine. Razboiul e doar in mintea noastra. In rest, e liniste si pace.

proiectii_2

Cine face proiectii?

MiCro este un arhitect cu o buna experienta in desenarea spatiului cu lumina si nu numai, despre care puteti gasi mai multe aici. El e se ocupa de latura video a proiectului KarpovKasparov. Retroproiectia, in special, e forma video de care vorbim. Inca nu intram in solutii VJ, digital projections sau lasere, asa cum nu intram nici in prelucrarea sunetului in softuri. Ne plac greselile, asa ca lasam aparatele sa se exprime cat mai liber.

proiectii_1

proiectii_31


Posted in buzz.RO on July 22nd, 2010 by fresh good minimal | 2 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search