Sub clopotele voastre de cristal


maria balabas: Se vorbeste mult despre sunet, experiment, poetica sonora, comunicare intre artisti. Se vorbeste de muzica noua. Pasiv – toti am vrea, de fapt, sa fim vocile active ale unei miscari noi. Concret – se-ntampla destul de putine si, uneori, redundante fenomene. Cu noi se-ntampla sa fim adeptii muzicii improvizate - nu jazz, da? – si ai sonoritatii atent intuitiv create in concert. Nu exista alte repere pre-discutate. De fapt, nu exista o astfel de miscare in Romania. Merita sa fie creata.

Nu am mai cantat impreuna in aceasta formula si nu am repetat pentru concertul din Control. Nu si Apa neagra ne-au adus sub acelasi clopot pe mai multi: “mai celebrii” Mircea Florian si contrabasistul Andrei Kivu, “mai recentii” in aceasta lume Maria Balabas (speaking) si violonistul Mihai Balabas. Din ce-i cunosc pe Nu si Apa neagra, din ce stiu despre noi, din ce-am ascultat de la Mircea Florian si din ce n-am ascultat de la Andrei Kivu - se vor auzi zgomote, cânturi, clopote, tamburine, cuvinte, teme, cautari, tentative, ambient, psihedelic, electro, experimental. Hai, veniti!

Mircea Florian – cantautor, cibernetician, artist vizual, figură importantă a scenelor folk și new wave din România anilor 1970-1980. Interesat de îmbinarea sunetului cu cuvîntul și imaginea. De-a lungul timpului, M.F. a coagulat/format în jurul său grupuri ca Ceata Melopoică, Florian din Transilvania, FloriMan. Pionier al muzicii psihedelice și experimentale/electronice din România, compozitor de muzică de teatru și film, autor a diverse lucrări muzicale avangardiste, inițiator de proiecte culturale, Mircea Florian trăiește și lucrează actualmente în Germania și România.

Andrei Kivu – muzician de formație inițial clasică, compozitor, artist improvizator; prezent pe scenele din SUA, Franța, Elveția, Israel, Japonia, Polonia, Austria, Germania; își construiește propriile-i instrumente. Pasionat în egală măsură de culturile muzicale tradiționale și de avangardă, Andrei Kivu face parte din generația de tineri muzicieni activi după 1989. Organizează ateliere de improvizație în diverse părți ale lumii. Susținător al conceptului de “deep listening”. În prezent, Andrei Kivu trăiește în Paris.

NU & APA NEAGRĂ – Aflați constant între Timișoara, Berlin și București, N&AN au concertat de-a lungul timpului, în cadrul a diverse festivaluri, alături de nume mari ale muzicii experimentale. Albumul Omag (Lollipopshop rec., Berlin, 2008), promovat prin concerte în Germania, Olanda, Ungaria s-a bucurat de numeroase recenzii extrem de favorabile din partea presei de gen. Denumit, pe rînd, „psihedelic”, „post-industrial”, „wyrd-folk”, sunetul N&AN este rezultatul fuziunii a diverse surse sonore, provenite atît din tradiție, cît și din contemporaneitate.
Sașa-Liviu Stoianovici – video, instrumente, Călin Torsan – fluiere, clarinet, Vlad Sturdza – chitară, e-bow, instrumente.

Maria Balabaș & Mihai Balabaș
Pianistă și vocalistă, Maria vine din Academie cu o mare dorință de joacă. Cu sunetul, cu vorbele…Maria e și redactor la Radio România Cultural. Face parte din tînăra generație de muzicieni improvizatori.
Mihai Balabaș este violonist și, alături de Maria, fondator al grupului Avant’n’Gard.

Posted in weekend warrior on November 23rd, 2010 by de-dans | 3 Comments

3 Responses to ' Sub clopotele voastre de cristal '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Sub clopotele voastre de cristal '.

 1. dj plan b said,

  on November 25th, 2010 at 01:44

  eu unul va multumesc foarte mult pentru concertul de aseara.
  e ceva in muzica asta care ma prinde iremediabil. si oricat as incerca sa-mi explic asta nu reusesc. Singura posibila este ca muzica voastra este reprezentarea sonora a felului in care ma simt eu si a felului in care simt lumea, intr-o mare parte a timpului petrecut pe pamantul asta.
  “aspru, ca o lumea intoarsa de pe o parte pe alta” :)
  am plecat aseara cu un mare gol si o mare tristete in mine, dar si cu bucuria copilareasca si naiva ca incepe incet incet sa faca sens. Stii ce bine e sa descoperi ca nu esti singur? chiar si in cea mai cumplita si banala inadecvare.
  Vorbesc ca un adolescent neinteles, dar asa e si muzica voastra pana la urma: expresionism abstract pana la lacrimi.
  Sa mai faceti.
  a si btw: N&AN suna mult mai bine decat Nu si Apa Neagra. (my 2 cents)

 2. de-dans said,

  on November 25th, 2010 at 06:23

  si tocmai de-aia, data viitoare mai cu curaj ca haosul si obraznicia sunt mai creative ca linistea si cumintenia

 3. dreamferry said,

  on November 26th, 2010 at 03:09

  si mai tare si mai infocat maria, nu-i pacat de vocea aia de zana? :)
  venit, ascultat, placut, visat, haotizat, bucurat

Leave a reply

Search