Sub clopotele voastre de cristal


maria balabas: Se vorbeste mult despre sunet, experiment, poetica sonora, comunicare intre artisti. Se vorbeste de muzica noua. Pasiv – toti am vrea, de fapt, sa fim vocile active ale unei miscari noi. Concret – se-ntampla destul de putine si, uneori, redundante fenomene. Cu noi se-ntampla sa fim adeptii muzicii improvizate – nu jazz, da? – si ai sonoritatii atent intuitiv create in concert. Nu exista alte repere pre-discutate. De fapt, nu exista o astfel de miscare in Romania. Merita sa fie creata.

Nu am mai cantat impreuna in aceasta formula si nu am repetat pentru concertul din Control. Nu si Apa neagra ne-au adus sub acelasi clopot pe mai multi: “mai celebrii” Mircea Florian si contrabasistul Andrei Kivu, “mai recentii” in aceasta lume Maria Balabas (speaking) si violonistul Mihai Balabas. Din ce-i cunosc pe Nu si Apa neagra, din ce stiu despre noi, din ce-am ascultat de la Mircea Florian si din ce n-am ascultat de la Andrei Kivu – se vor auzi zgomote, cânturi, clopote, tamburine, cuvinte, teme, cautari, tentative, ambient, psihedelic, electro, experimental. Hai, veniti!

Mircea Florian – cantautor, cibernetician, artist vizual, figură importantă a scenelor folk și new wave din România anilor 1970-1980. Interesat de îmbinarea sunetului cu cuvîntul și imaginea. De-a lungul timpului, M.F. a coagulat/format în jurul său grupuri ca Ceata Melopoică, Florian din Transilvania, FloriMan. Pionier al muzicii psihedelice și experimentale/electronice din România, compozitor de muzică de teatru și film, autor a diverse lucrări muzicale avangardiste, inițiator de proiecte culturale, Mircea Florian trăiește și lucrează actualmente în Germania și România.

Andrei Kivu – muzician de formație inițial clasică, compozitor, artist improvizator; prezent pe scenele din SUA, Franța, Elveția, Israel, Japonia, Polonia, Austria, Germania; își construiește propriile-i instrumente. Pasionat în egală măsură de culturile muzicale tradiționale și de avangardă, Andrei Kivu face parte din generația de tineri muzicieni activi după 1989. Organizează ateliere de improvizație în diverse părți ale lumii. Susținător al conceptului de “deep listening”. În prezent, Andrei Kivu trăiește în Paris.

NU & APA NEAGRĂ – Aflați constant între Timișoara, Berlin și București, N&AN au concertat de-a lungul timpului, în cadrul a diverse festivaluri, alături de nume mari ale muzicii experimentale. Albumul Omag (Lollipopshop rec., Berlin, 2008), promovat prin concerte în Germania, Olanda, Ungaria s-a bucurat de numeroase recenzii extrem de favorabile din partea presei de gen. Denumit, pe rînd, „psihedelic”, „post-industrial”, „wyrd-folk”, sunetul N&AN este rezultatul fuziunii a diverse surse sonore, provenite atît din tradiție, cît și din contemporaneitate.
Sașa-Liviu Stoianovici – video, instrumente, Călin Torsan – fluiere, clarinet, Vlad Sturdza – chitară, e-bow, instrumente.

Maria Balabaș & Mihai Balabaș
Pianistă și vocalistă, Maria vine din Academie cu o mare dorință de joacă. Cu sunetul, cu vorbele…Maria e și redactor la Radio România Cultural. Face parte din tînăra generație de muzicieni improvizatori.
Mihai Balabaș este violonist și, alături de Maria, fondator al grupului Avant’n’Gard.

Posted in weekend warrior on November 23rd, 2010 by de-dans | 3 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search