Sonar Night Two – X-102 Rediscovers the Rings of Saturn

x-102_2

Jeff Mills & Mike Banks

Acum zece ani, Jeff Mills si “Mad” Mike Banks scoteau pe piata, odata cu lansarea labelului nemtesc Tresor, un EP de sase piese, sub numele de de X-101. Colaborarea dintre Underground Resistance si Tresor a fost un succes. Imediat au urmat alte doua EP-uri, X-102 Explore The Ring of Saturn si X-103 Atlantis. Toate au fost foarte apreciate pentru conceptul spatial, imbinat cu Detroit techno din cel mai soft. In timp insa, au fost uitate.

X-102 Discover The Rings Of Saturn

Surpriza festivalului Sonar de anul acesta a fost relansarea EP-ului X-102 Discover the Rings of Saturn. Albumul are patru piese in plus si un vinyl EP cu selectii de pe album. De fapt este un soundtrack menit sa acompanieze cele mai noi imagini facute planetei Saturn, inelelor si lunilor sale de catre navele spatiale Cassini-Huygens, trimise pe orbita in 1997. Si acum sunt tot in spatiu (ping-pong cu gluon-symmetry). Muzica si proiectiile sunt un tur de forta conceptual, care exploreaza toate aspectele acestei misterioase planete, dupa coordonatele date de Underground Resistance: ecouri SF, cel mai bun Detroit techno posibil si spirit underground pur.

X-102 @ Sonar 08

Jeff Mills sta stana de piatra, cu privirea atintita in butoane. Misca doar din maini si promite prin statura ca va face ceva profesionist. Rings of Saturn incepe din ce in ce mai rapid, dansezi pana crezi ca, daca sari, ajungi la tavan. Apoi te asezi jos, te odihnesti si asculti lungi pasaje de ambiental, noise si IDM, de la Mike Banks. De aici si-a tras seva Plastikman. Trecerea la techno si din nou la Jeff Mills este atat de usoara, nici nu-ti dai seama cand incepi sa te misti din nou. Iar daca nu dansezi asisti la un spectacol atat vizual, cat si sonor; experimental pentru 20 de mii de oameni. Setul este ca dusul cu apa calda versus cel cu apa rece. In timp ce unul te ingheata, cu picioarele infipte in ring si ochii in proiectii, celalat iti incinge fiecare muschi, din respect pentru Detroit techno.

saturn

Jeff Mills & Mike Banks

Posted in outfun on June 26th, 2008 by fresh good minimal | 1 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search