[Ghiiom end da cutu dumont]

1051086414_l

Guillaume & The Coutu Dumonts este cu siguranta un nume care intra greu pe flyer. Artistul este pasionat de formele hibride de expresie muzicala. Imbina funk cu house, techno, gospel, swing si afro-beat, percutii organice si soul instrumental. In colegiu, a studiat percutie clasica si a fost percutionist intr-o trupa de funk. La universitate a invatat percutie electroacustica si a cantat intr-o trupa de jazz contemporan, impreuna cu care a si scos doua albume si a facut un turneu in Senegal, in Africa. Nu si-a terminat studiile, “pentru ca tot acel mediu academic devenise plictisitor. Muzica contemporana, in general, este foarte ermetica. Precum compozitiile, piesele sunt memorate si nu trec mai incolo de asta”.


Guillaume & The Coutu Dumonts @ Piknic Electronik 18.05.08

Calatoria in Senegal insa, a dat orizonturilor sale muzicale o noua culoare, definita de ritm. “Cu siguranta ma voi intoarce acolo, mai ales in Casamanece, o regiune in sudul tarii, chiar langa Cote d’Ivoire. Jola este grupul etnic dominant, canta la kora, care este un instrument extraordinar. In plus, au o traditie muzicala nemaipomenita. Daca te duci si mai in centrul continentului, traditia este si mai inradacinata. Traditia Kora este foarte sofisticata si foarte cool”, povesteste Guilleume.

l_4ecfb03b597e10a78ef9e1115299e2ad

Influentat de concrete music, de techno si de muzica africana, artistul canadian de origine franceza s-a intors la Montreal si a pus pe picioare nu mai putin de cinci proiecte: Egg, Luci, Chic Miniature, Flabbergast si colectivul muzical Racam. A trecut prin Asia, nordul si prin sudul Americii. La inceputul anului trecut a atins pamant european si s-a stabilit, bineinteles, la Berlin. Montreal este renumit pentru festivalul Mutek si pentru numarul mare de afteruri, dar “nu este locul pentru muzica pe are o fac eu. Am facut in sase luni in Europa, cat nu am facut in cinci ani in Montreal”, spune Guillaume.


smb’s trip

Primul sau album, Face a L’est, scos in noiembrie anul trecut, aduce in lumea lui sucita de atatea stiluri, studiile sale de jazz si de muzica clasica. Cel 10 piese se invart in jurul ideii de ritm, dar si a beatului atotcuprinzator de house, specific labelului Musique Risquee fondat de nimeni altul decat de Akufen. Ritm, ritm, ritm, in mare parte datorita acelei excursii din Africa, acum sapte ani. “Titlul si rugaciuna de la inceput sunt pentru a da albumului coerenta. Am incercat sa dau o savoare. Fiecare album pe care il fac vreau sa aiba asa ceva. Acea calatorie in Africa m-a influentat foarte mult. Acest album e facut pentru dans, iar muzica africana este intotdeauna de dans”, explica artistul.El nu este DJ. El face intotdeauna live, la clape, in care a intergrat un controller, ca sa poate canta percutii si loopuri. “Ii da muzicii un sentiment mai organic, mai uman”.

Sunwaves warm-up party/ Kristal Summer Club /Mamaia / vineri / 8 august

Reminder

Posted in art.ist on August 4th, 2008 by fresh good minimal | 5 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search