Muzica in cuvinte

Nu iesim, citim, muncim, reciclam si ne luam dopuri de urechi. Deci:

 

audio-culture

Audio Culture Readings in Modern Music – Cristoph Cox, Daniel Warner

“Over the past half-century, a new audio culture has emerged, a culture of musicians, composers, sound artists, scholars, and listeners attentive to sonic substance, the act of listening, and the creative possibilities of sound recording, playback and transmission.”

Eseuri de Jacques Attali, John Cage, Umberto Eco, Brian Eno, Karlheinz Stockhausen, Edgar Varese. Si bineinteles Phillip Sherburne, despre Digital Discipline: Minimalism in House and Techno.
Complexa, dar usor de inteles, informativa, dar deloc plictisitoare, aceasta este o carte pentru oricine este pasionat de sunet si de noise. In loc sa ofere o istorie a muzicii contemporane, cartea urmareste genealogia practicilor ei. Traseaza linii de legatura intre practici muzicale recente si momente antice de experimente sonice. Explorează interconexiunile dintre minimalism, musique concrete, improvised music, classical avant garde, experimental, avant-rock, reggae dub, ambient music, hip hop si tehno. Impartita in “Teorii” si “Practici”, contine eseuri care ating subiecte precum: definitii, abordari despre muzica, moduri de a asculta, reproducerea electronica, tipuri de muzici, DJ şi electronica. Contine foarte multe materiale de referinţa, o cronologie de muzica moderna, un glosar, discografii si biografii selecte, un index de citate, dar si un index general.

modulations

Modulations – Ira Lee & Simon Reynolds, Peter Shapiro, Rob Young

Cartea acopera toate fatetele muzicii electronice, de la teoriile initiale, din prima parte a secolului, pana la pre-eminenta ei actuala în industria muzicala. Volumul cuprinde mai multe eseuri scrise de jurnalisti cu experienta si muzicieni, care ofera studii critice si istorice asupra fiecarui gen muzical. La sfârşitul fiecarui capitol exista o lista scurta cu comentarii la cele mai importante 20 de releasuri ale fiecarui gen. Pe marginea fiecarui eseu sunt abordate diverse labeluri importante, subgenuri electronice, dezvoltari de stil interesante si personalitati enigmatice. Design-ul este si el de avangarda si cuprinde fotografii din filmul Modulations. O carte de referinta pentru fanii stilului robotic.

talking-music-oceans-of-sou

Talking Music – William Duckworth

Duckworth este compozitor si profesor de muzica la o universitate americana. Cartea consta din 17 lungi interviuri originale cu compozitori de avangarda. Majoritatea experimentalistilor si minimalistilor descriu anii grei de saracie si adversitate carora le-au facut fata inainte de a-si face un nume cu forma si stilul muzical abordat. Toti au foarte multe in comun. Sunt putin interesati de muzica clasica traditionala [John Cage spune: “Nu am ureche muzicala si n-am avut niciodata. Nu-mi pot aduce aminte o melodie”]. Unii sunt mai mult patrunsi de ritm decat de armonie si melodie. Muzica idiana, asiatica si africana a fost sursa de inspiratie pentru toti.

Oceans of Sound – David Toop

David Toop este muzician, scriitor si curator de sunet. Cartea cuprinde mai mult de un secol de productie muzicala, de la Debussy la ambient si la experiemental cu DJii din cluburile londeneze ale anului 1989. Scrierile abordeaza futurismul italian de la inceputul secolului, minimalismul american, tehnologia Detroit, dubul jamaican, disco, inregistrari bioacustice, improvizatie, ceremoniile budiste japoneze, sunetul ca arata si erotism, linistea si zgomotele lui John Cage, Erik Satie, Edgar Varese si Stockhausen.

Sunt incluse si interviuri cu Lee Perry, Kate Bush, Brian Eno, Aphex Twin,The Orb, Lee Konitz, Kraftwerk, Ryuichi Sakamoto, David Lynch, Marshall Jefferson, Jon Hassell, Scanner, Terry Riley si La Monte Young.

###

Se gasesc pe amazon.co.uk, de la 10 la 50 ron bucata. Mai e si transportul, care variaza in functie de numarul de carti. 

stuff

 

 

Posted in academia on September 11th, 2008 by fresh good minimal | 2 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search