Múm

mum_promo_webmum_promo_webmum_promo_webmum_promo_web

text by Monici

Cand nu stii cum sa-i zici muzicii asteia, trantesti un experimental langa si mai ca te-ntelege lumea. Am dat de Múm acum vreo patru ani si i-am facut echipa cu Isan, Lali Puna si My Morning Jacket. Atat de bine se sincronizau, incat nu era nevoie decat sa spui ca asculti Morr Music alias downtempo, si se subantelegea continutul. Greu de precizat ce inseamna Múm, sunt genul de islandezi cu „o”-ul taiat din nume. Astfel incat nu identifici producatorul, dar iti place tare muzica. E facuta de vreo sapte oameni si e in genere muzica electronica slow, in care predomina instrumente clasice.

Au sase albume la activ si trei EP-uri. Am zis initial Morr Music, dar Múm, care de fapt nominal nu inseamna absolut nimic, penduleaza intre doua label-uri: cel nemtesc mai sus amintit si Fat Cat. Acum ca am le-am pus emblema pe frunte, cu siguranta ca ati dobandit mai multa incredere in islandezi.


Múm – Go Go Smear the Poison Ivy – Dancing Behind My Eyelids

O singura chestiune in plus de abordat.

Muzica asta a lor, in ciuda faptului ca iti si determina scaderea tensiunii si a angoasei, linistirea muschilor si a gandurilor negre are un mic inconvenient (si aici mi-am adus aminte si de Kings of Convenience, care s-ar putea intelege in player cu ei): nu evolueaza, sau cel putin nu in ritmul tanjit de voi. Ce e nou acum la Múm nu e departe de ce prezentau, de exemplu, acum 5 ani. Nu stiu daca sunt eu pretentioasa sau downtempo-ul asta chiar nu trebuia sa fie reinventat. Aici voi decideti.

Important la Múm e ca muzica lor e cea care reuseste in diferite contexte sa uniformizeze amintiri, sa lege tot soiul de sentimente, sa creeze asocieri sensibile, sa te rasfete cu liniste in structuri sonore. Se poate combina cu orice…si cu Notwist daca vreti, hai si cu Pink Floyd sau John Cage sau Philip Glass. Anything. Sambata e DJ Set. Nu stiu exact care dintre ei va pune muzica, insa banuiesc ca nu exista set de downtempo. Asa ca hai sa platim Intrarea si sa vedem ce-asculta oamenii astia acasa.

Posted in art.ist, special guests on November 19th, 2008 by fresh good minimal | 8 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search