Freshgoodminimal ’08 – Recapitulare

2008

Rezumat. Dupa care intram in vacanta, pana dupa 7 ianuarie, caci asa se spune, nici un muncitor nu mai lucreaza intre Craciun si Sf. Ion. Vom mai posta sporadic, adica minimal, in functie dispozitie, de pofta de scris sau de muzica buna. Iata cele mai proaspespete si cele mai bune albume de mnml din 2008, in ordinea aparitiei.

Sascha Funke – Mango / Bpitch Control / 9 februarie 2008

download / party review

La patru ani de cand primul album al lui Sasha Funke, “Bravo”, arata pasiunea acestuia pentru synthuri visatoare si melodii nostalgice, artistul scoate cel mai important release al labelului nemtesc Bpritch Control din 2008. “Mango” este deep minimal cu o feliuta de pop precum lamaia in ceai, taiata de aceasta data de colegii artistului de la aceeasi casa de discuri: Paul Kalkbrenner, Zander TV si chitaristul trupei MIA –Tim Tim, care canta toti la microfon. Aflat la jumatatea drumului intre muzica de club si cea de ascultat acasa, albumul este o calatorie epica intr-o zi de iarna cu soare, care te spala cu melancolie, iti face vasele de sange sa se dilate si ochii sa ti se umezeasca. Prima piesa pare a fi inceputul perfect pentru orice album. Se continua lenes pe alocuri, sustinut de pian, bogat in riffuri metalice si tensionant, datator de ambianta gotica sustinuta de bass care te loveste si te copleseste. Sunet curat si bine produs, partial hipnotic, partial trippant, cu o nuanta de duiosie.

Minilogue – Animals / Cocoon Recordings / 23 aprilie 2008

download / video by Kristofer Ström

O beatitudine tehnologica, albumul de debut pentru Cocoon al suedezilor Minilogue reprezinta istoria revizuita a houseului si a technoului prin prizma minimalului. De altfel, artistii imbina cu ingeniozitate techno, deep house, minimalism, acid si down-tempo si creaza un colaj unde calaresti ritmul la propriu. Piesele se intrepatrund una pe alta, mai mult decat sunt mixate, ceea ce te face sa asculti albumul mai degraba ca un trip complet decat ca piese individuale. Artistii tin cu strictete de un template ritmic liniar, caracterizat de bleep-uri analog care pana la sfarsit devin emblema sonora. Albumul este glorios, precum o lupta intre minimaluti, in care castiga cel mai isteric.

Anja Schneider – Beyond the Valley / Mobilee / mai 2008

download / party review

“Beyond The Valley este locul unde parintii tai ti-au spus, cand erai copil, sa nu te duci la joaca. Este periculos şi anarhic. Toate creaturile care au fost gonite din sat s-au ascuns aici”, explica numele albumului sau, sefa labelului Mobilee, Anja. Intr-adevar muzica este neagra ca smoala, un negru remarcabil, care defineste radacinile artistei in tech house. Tema care caracterizeaza soundul este probabil “jungla”, pentru ca fiecare piesa este impachetata in bongo, tobe exotice si efecte ciudate de adverse din paduri tropicale. Iti place in jungla. Desi unele melodii par prea lungi si tind sa plictiseasca, ele sunt foarte bune ca unelte pentru DJ, foarte ofertante cand vine vorba de a fi mixate. Sunetele care la inceputul pieselor ti se par a fi indecise incotro, se dovedesc a fi de fapt, in final, un plan bine pus la punct, construit cu atentie, pentru dansatori.

Anders Ilar – Sworn / Level Records / 9 mai 2008

download

Precum toate lucrarile sale, al 5-lea album al suedezului Anders Ilar te duce intr-un spatiu rece, in care cerul este ori inourat ori invadat de soare. Faci o excursie sublima, singur, pentru ca totul pare foarte intim, intr-o ambianta calda, printre texturi si layere care au facut infuzie cu emotie. Artistul este un expert cand vine vorba de a da o tenta de IDM minimalului. Romantismul electronic isi spune cuvantul.

John Tejada – Where / Palette Recordings / 16 iunie 2008

download

Minimal pur si totusi techno melodic, cu mici doze de jazz fusion, care te duce in diferite stari. Deep si groovy, fiecare piesa construieste o tensiune subtila, printr-un bass clatinat. Tema principala este un synth foarte noisy, ale carui modulatii zici ca vin din valurile marii ce se ridica, iar apoi se sparg. In ciuda catalogarii, albumul pare mai mult un EP cu ultimele lucrari ale artistului. Accentueaza aceasta convingere ultima piesa, niste vocale cantate de Nicolette. Melodia este ok intr-un alt mediu, dar aici pare izolata si fara sens.

Jacopo Careras – From Bed to Couch / Lan Muzic / 16 septembrie 2008

download

Asculta acest album la calculator, la serviciu. Judeca-l dupa reactia celui care sta langa tine, atunci cand iti scapa niste miscari de dans in surdina, caci ai casti la urechi. Coleg de label cu Lee Burridge si prieten cu scribul muzicii electronice Philip Sherburne, te intrebi rastit de ce n-ai auzit de Jacobo Carreras pana la albumul sau de debut? Piesele au abilitatea sa te scoata din minti dupa amiaza la 5, cand toata lumea e super plictisita si tot ce mai asteapta este sa se faca 6, sa plece acasa. Iar tu, mai ai putin si dai cu capul in monitor. Asculta albumul pana la capat si vei descoperi cat de sucita poate fi o piesa techno. Un adevarat festin muzical, o abordare care isi are radacinile in ultimii zece ani de muzica techno; incepe acolo, dar se termina pur si simplu in viitor.

Lee Jones – Elctronic Frank / Aus Music / 29 septembrie 2008

listen

Parte din My My, Lee Jones scoate primul sau album solo. Electronik Frank este confectionat delicat intr-o nota joasa, de o adancime incredibil de reconfortanta. Este cald si spatial, emotiv si exuberant, dens si atat de visator incat pe alocuri iti aduce aminte de “Orchestra of Bubbles” al lui Ellen Allien si Apparat. In nici o piesa nu este vorba de punct culminant, totul este un tot unitar linistitor, totul este depre pace si stil. Iti mangaie timpanul o bogatie de texturi, un belsug de frumusete melodica, clinchete de jazzy piano, chitari bass cu ecou, percutii puse parca pe shuffle si ritmul pulsant ca inima, care vrea sa iasa din piept sa danseze si ea. Ultima melodie de pe album este euforica, moale şi dulce ca vata de zahar, pe masura ce o asculti devii din ce in ce mai usor si iesi ametitor de rapid din campul gravitational. Nici nu e de mirare ca piesa se numeste MDMAzing – cinci minute incredibile de balearic house. Vei asculta acest album si la anul pe vremea asta.

Petar Dundov – Escapements / Rough Trade / 13 octombrie 2008

download

Tocmai din Croatia, minimal intergalactic! Albumul lui Petar ia notiunea de minimal si o aplica in sensul clasic: lung, elemente serpuitoare care par a face putin, dar de fapt sunt in continua evolutie. Hi-hat-uri care pot face clubul sa explodeze, o activitate intensa a synth-urilor si o puzderie de arpegii. Piesa “Oasis” este un monstru – zece minute de sunet perfect, un clasic al viitorului. Artistului nu-i este insa rusine sa scoata beatul cu totul din celelalte piese sau sa te poarte groovy si linistitor, prin spatiu. Se foloseste de elemente trance, techno si minimal clasice, pentru a realiza un album foarte cinstit. Doar are in spate 20 de ani de experimente pe sintetizator. “Albumul este unul minimal, dar nu in sensul in care ati crede. Dundov a imbratisat un fel de minimalism melodic, care pe alocuri aminteste de lucrarile lui Phillip Glass mai mult decat orice alt producator electronic din ziua de astazi. Este un clasic, este compus exemplar si e deseori fascinant”, scrie siteul Resident Advisor, o autoritate in materie de muzica electronica.

Dapayk Solo – Devil’s House / Mo’s Ferry Prod / 01 octombrie 2008

download

Sunetele voluminoase si bassul asemanator break-beat-ului spulbera ringul zici ca e un masacru starnit de puteri intunecate care justifica de fapt numele albumului. Minimal, dubstep care iti aduce aminte de Burial, 2step, nici macar nu ai habar unde incepe electro si unde se termina techno. Ai si pian, ca sa prinzi curaj, iar totul ia sfarsit foarte melancolic. Un album lucrat cu o foarte mare atentie pentru detalii.

Paul Kalkbrenner – OST / Bpitch Control / 2 octombrie 2008

download

Germanul Kalkbrenner face pe de-o parte un film de care iti este frica, atat de usor este sa iasa prost si atat de greu bine. “Berlin Calling” este despre un DJ din Berlin care are probleme cu drogurile si cu prietena lui, c’mon, asta e pentru fanii Livio & Roby. Pe de alta parte, omul scoate un album excelent sub forma unui soundtrack, un exercitiu de umilinta si eludare a presiunilor si asteptarilor unui album (vezi Villalobos – Fabric, desi cu alta finalitate). Unele piese sunt mai vechi, altele noi. Unele au cap si coada, altele sunt numai idei foarte misto nedezvoltate, motive lasate sa curga in repetitie. Dar ce incantare, ti-e sufletul usor de atata relaxare si zambet. Asta pe o scena unde aceste sentimentele au inceput sa lipseasca cu desavarsire.

Posted in art.ist, download on December 19th, 2008 by fresh good minimal | 10 Comments

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Search